1 av 2
Eskil Erlandssson (C) landsbygdsminister på Luleåvisit.Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Norrbotten

"Skogen är jordens lunga"

4:43 min

Regeringen satsning på Skogsriket ska ge fler jobb. Det sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson, när han idag träffade en rad skogsägare i Luleå,  för att dela med sig av sina förväntningar på projektet Skogsriket.

Landsbygdsministern har stora förväntningar på att forskning ska skapa nya värden och fler jobb i skogsbruket. Han vill också utveckla skogens möjligheter till rekreation och upplevelser.

Skogen är jordens lunga, enligt Erlandsson och han tycker att den svenska modellen för skogsbruk är så bra och hållbar, att den går att sälja vidare ut i världen.

Men i veckan fick han kritik av en grupp forskare i Lund. De hävdar att Erlandsson står för ett skogsbruk som leder till kalhyggen och att kalhyggen ökar utsläppen av koldioxid.

Vad som är hållbart skogsbruk i samklang med naturen tvistas det om; kalhyggen med återplanteringar eller det som kallas kontinuitetsskogsbruk, där man avverkar utvalda träd eller grupper av träd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista