Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Inga malmtåg så länge strejken varar

Det står nu klart att LKAB inte får igång sina malmtransporter så länge den norska strejken pågår.

LKAB har fått besked om att det inte blir några undantag för den personal som behövs för att leda trafiken på malmbanan mellan Kiruna och Narvik.

– Vi hoppas strejken ska ta slut innan våra kunder hinner vända sig till vår konkurrenter. Det skulle få långsiktiga konsekvenser för LKAB, säger kommunikationsdirektören Lotta Fogde.

LKAB har tagit in extra fartyg till malmhamnen i Luleå för transport av pellets till de kunder som har brist just nu. Det handlar om mindre lastfartyg.

När det gäller strejkläget har ny medling inletts idag.

Parterna i konflikten har ännu inte lämnat några uppgifter om vad som diskuterats under dagen, men fackförbunden säger att strejkviljan är stark land medlemmarna.

Förhandlingen sker i två steg, först ska en uppgörelse nås för de statligt anställda, sedan tar förhandlingarna vid för de kommunalt anställda, säger Göril Madsen som är LO-ordförande i vårt grannlän Nordland.

I den norska strejken är 50 000 offentligt anställda är uttagna i strejk.

LKAB förlorar värden på 70 miljoner kronor om dagen på att maltrafiken satår stilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".