Björn. Foto: Scanpix/ Per Löchen
Sápmi

Rovdjursproblem i Norge

1:12 min

Hårt rovdjurstryck inom Saarivuoma samebys kalvningsland på norska sidan, gör att samebyn ansöker om skyddsjakt på björn.

Renskötare från Saarivuoma befinner sig just nu på bevakning i kalvningslandet, i närheten av Altevatn, på Norska sidan.

- Det är ju både örn som har varit i farten, och järv, och nu är det till och med björn som har varit i farten, säger Per-Anders Nutti.

Det rör sig alltså både om kalvar och vuxna djur som blivit rivna, och Per-Anders Nutti beskriver att rovdjurstrycket är värre än föregående år. Och igår så ansökte samebyns rovdjurssamordnare Nils-Petter Labba om skyddsjakt av björn, av Direktoratet för naturförvaltningen i Norge. Men Per-Anders Nutti, tror inte att det kommer att beviljas:

– Vi har nog inte fått ett slutgiltigt besked än, men jag tror nog inte att vi kommer att få någonting, utan dom kommer ju att skydda rovdjuren. Dom tittar nog inte på att det är renarna som ska skyddas, utan det är rovdjuren, säger Per-Anders Nutti.

Per-Anders Nutti tror att det krävs mycket dokumentation, innan en skyddsjakt beviljas. Men trots försök att både skrämma iväg rovdjuren, samt att dom har dokumenterat rovdjurens framfart, tillsammans med Statens Naturoppsyn och Fjälltjänsten, så betvivlar Nutti att dom beviljas en skyddsjakt.

– Jag vet inte vad som ska till för att man måste dokumentera dess mer. Men jag tror nog inte så mycket på myndigheterna i det fallet, men man hoppas ju ändå, säger Per-Anders Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista