Arkivfoto: Thailändska bärplockare i Överkalix med dagens blåbärsskörd. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Norrbotten

Hårdare regler väntar bärbranschen

Med större samarbete mellan myndigheter  ska utländska bärplockare garanteras schyssta villkor.

Inför årets skogsbärssäsong väntar Migrationsverket en kraftig ökning av ansökningar av arbetstillstånd från utländska plockare.

Krav på ansvarig personal på plats i Sverige och garantier att det finns pengar att betala ut löner med, det måste bemanningsföretag som anställer utländska bärplockare numera kunna visa upp.

Och på migrationsverket räknar man med att få in ungefär 5000 ansökningar om arbetstillstånd i år, och det är en kraftig ökning mot förra året.

Ett bra bärår 2011 och de hårdare och tydligare reglerna till fördel för plockarna ligger bakom ökningen säger Jonas Lindgren.

Det är boende utanför EU som måste söka arbetstillstånd från Migrationsverket, och de flesta som kommer till Sverige för att plocka bär är thailändare.

Det är Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen som fördjupar sitt samarbete för att undvika att plockarna utnyttjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista