Gustav Uusihannu. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges radio
Norrbotten

”Ett riktigt hedersuppdrag”

1:43 min

Landstinget i Norrbotten har utsett Gustav Uusihannu och Jennifer Wikström från Luleå till ungdomsambassadörer för länet.

Varje år utser landstinget stipendiater som ska verka som Norrbottens ungdomsambassadörer. Ambassadörernas stora uppdrag blir att i slutet av augusti representera länet vid EU:s stora sommarskola.

– Ett riktigt hedersuppdrag, säger Gustav Uusihannu, elitspelare i IFK Luleå och sedan länge engagerad i ungdomsfrågor, bland annat genom sitt arbete på fritidsförvaltningen i Luleå.

Där träffas ungdomar från hela Europa för att diskutera aktuella frågor, utbyta erfarenhet och kunskap samt knyta kontakter.

– Det finns mycket som är bra i Norrbotten. Vi har bra värderingar, fina förebilder och det sitter aldrig liksom fast, det tänker jag lyfta fram säger Gustav Uusihannu

I år var konkurrensen om ambassadörsplasterna hårdare än någonsin.

– Bland 15 mycket bra ansökningar valdes tillslut Gustav och Jennifer Wikström ut, de hade det där lilla extra, berättar Ida Karkiainen som arbetar med regionala utvecklingsfrågor och inom landstinget.

Hon tycker det är viktigt att länets ungdomar kommer ut i Europa för att delta i diskussioner om framtiden.

– Mycket av de som händer i Norrbotten är påverkat av de som händer på europisk nivå, det är viktigt att unga får ta del av den miljön också.

Platsen för EU:s stora sommarskola är i år portugisiska Ponta Delgada som ligger på ögruppen Azorerna. Förutom ungdomar kommer även tjänstemän och beslutsfattare inom EU att delta för att diskutera aktuella ämnen.

Gustav Uusihannu hoppas kunna plocka med sig både nya idéer och infallsvinklar som på sikt ska bära frukt för länet.

– Jag hoppas att det ska ge mycket tillbaka till länet och våra ungdomar i form av nya samarbeten. Jag kommer att förbereda mig väldigt noggrant och hoppas kunna knyta många nya spännande kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista