1 av 4
Knut Jonas Partapuoli från sameskolan i Kiruna besökte Teknikens hus i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
2 av 4
Sofie Hedemalm på besök på teknikens hus i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
3 av 4
Manoi Hedemalm går tredje klass på samiska skolan i Kiruna. Foto: Anna Widén
4 av 4
Teknikens hus i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
Kiruna/Gällivare

LKAB sponsrar skolresor

Skolorna i Kiruna och Gällivare får årligen miljonbelopp för olika studieresor och även skolmaterial av LKAB.

På det sättet vill gruvbolaget få barn och ungdomar intresserade av gruvindustrin.

Från Sameskolan i Kiruna tog man chansen att söka pengar för att åka på ett två dagars studiebesök till Luleå. LKAB sponsrade de 32 eleverna i årskurs ett till sex med bussresa och boende för ett tvådagars studiebesök på Norrbottens museum och Teknikens hus i Luleå.

– Det är jätteroligt, det är många elever som inte har varit här och nu får de chansen, säger Anette Svonni, lärare på Sameskolan i Kiruna.

Och det är också just sådana här resor som LKAB sponsrar, för grundskolan ska det finnas en koppling till ämnen som teknik, matematik, kemi eller fysik. Men skolorna kan även söka pengar för visst skolmaterial. På gymnasienivå blir sen reglerna friare.

– Från och med man går gymnasiet stöttar vi oavsett vad man läser, då kan det handla om musik och dans, säger Lars Gavelin, ansvarig för skolkontakter på LKAB.

Lars Gavelin tycker att skolorna blivit fattiga, och för vissa ansökningar som kommer in kräver företaget svar från skolledningen om varför det blivit så att skolorna saknar grundläggande utrustning för att bedriva undervisning.

– Man blir så ledsen, hur har det kunnat bli såhär? Vem är ansvarig, frågar sig Lars Gavelin.

Helst ser han att elever själva söker sponsring, i andra hand lärare och sist skolledning.

– Vi är gladast när eleverna själva söker, och näst roligast när det är lärarna, för när elever och lärare söker så förändrar det deras dag redan i morgon.

Men Lars Gavelin berättar att även skolledningar söker och beviljas medel för långsiktiga projekt. En nyhet för att stötta skolor och elever är LKAB akademin som började i januari i år, och som har beslutat att betala ut upp till 75 miljoner kronor som ska fördelas på ett antal år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista