Sommarjobbarna Olivia Bergström, Amanda Törngren, Simon Lindgren och Julia Brännmark. Alla går första året på gymnasiet på Furuhedskolan i Kalix. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Kalix

Driver företag som sommarjobb

"Jag har nytta av det i framtiden"
1:27 min

Ungdomar i Kalix kan i sommar prova på att driva eget företag istället för att sommarjobba på traditionellt vis.

Det är kommunen som satsar på så kallade sommalovsentreprenörer och idéerna bland ungdomarna som hoppat på projektet är många.

Simon Lindgren går första året på gymnasiet och ska i sommar driva företag ihop med kompisen Alexandra Törngren:

– Idén är att hjälpa företagare att marknadsföra sig på Facebook, berättar Simon Lindgren. Han hoppas sedan kunna förverkliga drömmen om att se hockey i Nordamerika till vintern.

Är det här ett sätt att tjäna storkovan på i sommar?

– Ja, vi hoppas det och ska då göra vårt bästa, skrattar Alexandra Törngren.

Julia Brännmark, 17 år, driver sedan några år en populär blogg med tusentals dagliga besökare. I sommar tänker hon tjäna pengar på bloggandet samt öppna webbbutik med egen design och vintageförsäljning:

– För att jag har nytta av det i framtiden. Det är det här jag vill göra när jag blir stor, det är jättekul att få prova på eget företagande på det här viset, säger Julia Brännmark.

Kalix kommun ställer upp med ett stipendium på 2000 kronor som ska fungera som ett startkapital för ungdomarna. Handledare är Sandra Bergström, som själv är ung företagare och bland annat chef på Kalix camping:

– Nu fokuserar vi på att ha riktigt roligt, vara kreativa och komma på de bästa affärsidéerna. Ändå ska vi lära oss i det stora hela vad företagande handlar om, säger Sandra Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".