Jenny Larsson. Foto: Samed Salman.
Luleå

Inte bara unga tjejer drabbas

8:16 min

I reklamen syns smala modeller visa sommarmodet och i tidningar och på webben finns gott om bantningstips. Men en till synes oskyldig bantningskur kan sluta med livshotande självsvält.

Eller tanken att unna sig choklad efter träning, som glider över i hetsätning som kompenseras genom att sticka fingrarna i halsen och kräkas.

Det handlar om ätstörningar och i Luleå finns sedan ett år en stödförening som heter Anorexi/Bulimi Kontakt. Den jobbar med stöd till drabbade, föreläsningar och information.

– En vanlig myt är att ätstörningar är en tonårssjukdom och bara drabbar unga tjejer. Men så är det inte utan även killar och personer i alla åldrar drabbas, säger Jenny Larsson som är ordförande i Luleås stödförening.

Hon hade själv ätstörningar, men är frisk i dag. Men att det är ett stort problem märker hon.

– Det är många som hör av sig, främst via mejl.

Föreningen kan också erbjuda stöd till drabbade och anhöriga genom sina mentorer, som alla har egen erfarenhet av sjukdomen.

– Nästan alltid handlar det om en svag självkänsla, berättar Jenny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista