Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
LULEÅ

Kollektivtrafiken får mer resurser

1:25 min

Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har en tydlig politisk majoritet i Luleå vill genomföra en kraftig satsning på grön energi och utökad kollektivtrafik. Det framkommer i ett gemensamt budgetförslag för åren 2013 till 2015.

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna ser tre år framåt i Luleå så är det med visioner mot bakgrund av en god ekonomi i dag.

Tillsammans lägger partierna ett budgetförslag för 2013 till 2015. Förutom en budget i balans vill partierna satsa på grön energi och en fördubblad kollektivtrafiken.

Luleå kommun ska få en ny strategi för förnyelsebara bränslen, där biogas och förnyelsebar el är bärande delar. Ett bussprojekt ska bestå av biogas och el som drivmedel. Luleå kommuns förvaltningar och bolag ska enbart köpa förnyelsebar/grön el, så kallad EPD-el.

Enligt Annika Eriksson som är Miljöpartiets gruppledare krävs det både fler turer och linjer, men även mer miljövänliga bränslen, som el och biogas, för att man ska uppnå målet.

Särskilda satsningar görs också på egen ny tät flygbusstrafik.

Kollektivtrafiken, LLT utökas med:

  • Ny linje; Björkskatan-Tuna-Storheden
  • Flygbusstrafiken: Tas över av LLT och går från Aurorum till Kallax via Bergnäset. Det blir betydligt fler turer till/från Kallax alltså.
  • Helg- och sommartrafik på LLT utökas.

Skolan får däremot en mager uppräkning i anslag. Trots det är kommunalrådet Karl Petersen (S) nöjd med budgetförslaget, då man slipper sparbeting.

– Vi räknar också med ett större skatteunderlag på grund av inflyttning minskad arbetslöshet och hoppas på ökade statsbidrag eftersom de har gått ner, säger Karl Petersen.

Partierna har tillsammans majoritet i fullmäktige med 36 av 61 ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista