1 av 2
2 av 2
Klicka för grafik: Thomas Quick
PITEÅ

Resningsansökan är en framgång

2:59 min

Åklagaren har nu lämnat in resningsansökan för Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Hans advokat Thomas Olsson ser det som en framgång.

Resningsansökan gäller mordet på Charles Zelmanovits, som försvann i Piteå 1976 och som Quick/Bergwall erkände och dömdes för 1994.

Att en åklagare lämnar in en resningsansökan är ovanligt och advokat Thomas Olsson säger till Ekot att han tror att det kan tyda på en säker utgång.

Chefsåklagare Bengt Landahl, vid riksenenheten för polismål, som lämnat in resningsansökan säger att i belysning av de tidigare fyra resningsansökningar som beviljats hittills så kan man ifrågasätta om domen mot Bergwall var riktig.

Mycket talar för att det rörde sig ett försvinnande och att personen avled naturligt. Innan Sture Bergwall trädde fram hade försvinnandet inte varit föremål för någon förundersökning avseende mord eller våldsbrott, säger Bengt Landahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista