Kiruna Lapplands vd Erica Mattsson. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Miljoner till Kirunas turism

Tillväxtverket har valt att satsa pengar på Kiruna som en av fem hållbara turistdestinationer i landet.

Det är Kiruna Lappland som har sökt och fått pengarna och målet är att göra Kiruna till en plats som lockar turister året runt.

– Det känns helt fantastiskt och roligt att de tror på den potential som Kiruna har som destination, att kunna utvecklas till en destination i världsklass, säger Erica Mattsson som är turistorganistionens vd.

Det är Tillväxtverket som har valt ut fem områden i Sverige som har goda förutsättningar att utvecklas till hållbara destinationer.

De fem är Bohuslän, Stockholms skärgård, Vimmerby, Åre och Kiruna. Satsningen är på totalt 60 miljoner kronor under åren 2012 till 2014.

Kiruna Lapplands målsättning är att fördubbla omsättningen i besöksnäringen till 2020. Det här är ett steg på vägen.

– Det handlar om alltifrån att jobba med tillgänglighet i och till Kiruna. Det handlar om produktutvecklingen. Vi har stora möjligheter till säsongsförlängning. Vi har stora unika områden med norrsken och rymd för att nämna några. Nu ska vi sätta oss ner och titta på vilka insatser som ska prioriteras i den här treåriga satsningen, säger Erica Mattsson.

Tillväxtverkets förhoppning är att Kiruna ska utvecklas till ett hållbart turistmål.

– Det kan handla om miljöaspekter, men också att vi ska få hållbara företag som är lönsamma året runt. Att vi får en destination som är levande året runt och att vi kan höja vår servicenivå året runt, säger Erica Mattsson.

Dennis Bederoff som är Tillväxtverkets projektledare tror att Kiruna har goda möjligheter att locka fler utländska gäster.

– Kiruna är ju en destination som har någonting som kanske nästan ingen annan plats i världen har, nämlingen en vertikal geografi som sträcker sig från 1100 meter under mark till tio mil upp i rymden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista