1 av 4
Eva Lindmark, ordförande i Isbrytarna och arrangör för lägret i kanotpolo i Luleå. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
3 av 4
James Mitchell, huvudtränare från Nya Zeeland under kanotpololägret i Luleå. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
4 av 4
Erik Malmborg, landslagasspelare som är kanotpolofostrad i Luleå men numer spelar för serieledaren Linköping. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Luleå

Kanotkul - trots kylan

1:37 min

Det är precis på gränsen till att kylan i vattnet får fingrarna att domna. Men det stoppar inte entusiasterna som just nu deltar i Sverigelägret i kanotpolo i Luleå.

Det är sjätte året som Luleåklubben Isbrytarna arrangerar Sverigelägret som lockar deltagare från hela Norden.

– Det handlar om att man ska kunna utvecklas som individ oavsett vilken nivå man spelar på, säger Eva Lindmark, ordförande i Isbrytarna och dessutom elitansvarig i Sverigen, inom den relativt smala sporten kanotpolo.

På årets upplaga finns allt från landslagsspelare till relativa nybörjare, som alla får en chans att utvecklas under fyra dagars intensiv träning, där praktik i vattnet varvas med teori.

– Vi tar alltid coacher från olika länder, så att vi får höra nya saker uttryckta på ett nytt sätt. Då kan vi ta till oss det som passar vårt sätt att spela i klubben, i landslaget eller som individer.

Årets huvudtränare är James Mitchell, landslagsspelare och tränare från Nya Zeeland. Han står på bryggan vid kajakklubben i Luleå iklädd shorts, trots den blygsamma temperaturen. Han håller värmen genom engagerat ledarskap och kroppsspråk.

– Jag försöker lura mig själv att det är sommar, säger tränaren från andra sidan klotet med ett skratt.

– Det var fantastiskt att bli inbjuden av Eva till det här lägret och inte minst sommaren i Sverige lockade mig. Men hon glömde tala om vilket väder de som regel brukar ha under de här lägerveckorna!

Om inte temperaturen gjort intryck så är tränaren desto mer imponerad av utvecklingen inom svensk kanotpolo.

– Jag har följt landslaget under tiotalet år och förut var det en enkel match för Nya Zeeland. Men de senaste åren har det skett en stor utveckling, vilket jag också ser här under lägret, säger James Mitchell med ett halvt öga på spelplanen där lägerdeltagarna tränar försvarsspel under grå skyar.

En av landslagsspelarna på plats under Sverigelägret i Luleå är Erik Malmborg, som numer spelar för Linköping men under fem år tävlade för Isbrytarna och Luleå. Han bekräftar Mitchells iakttagelse.

– Sverige är på frammarsch inom kanotpolo. Vi hoppas minst nå semifinalen i höst när VM avgörs i Polen.

VM är den självklara höjdpunkten under säsongen men innan dess avgörs SM i augusti. Luleå har länge dominerat, men nu är det faktiskt Linköping som på herrsidan leder allsvenskan.

– Som elitasvarig i Sverige gläder det mig att sporten utvecklas och att Luleå inte längre är den självklara dominanten, säger Eva Lindmark, ordförande i Luleåklubben Isbrytarna och dessutom nominerad till årets eldsjäl under .

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista