1 av 2
Thomas Quick borde aldrig blivit dömd menar åklagaren i sin resningsansökan. Foto: Yvonne Ådell/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Thomas Quick
Piteå

Därför är Quick oskyldig

Åklagaren: "Det är tveksamt"
8:49 min

I dag har åklagaren Bengt Landahl lämnat in resningsansökan gällande mordet på Charles Zelmanovits, som försvann i Piteå 1976 och som Thomas Quick, numera Sture Bergwall, erkände och dömdes för 1994.

Hovrätten för övre Norrland har idag fått in en resningsansökan gällande domen mot Thomas Quick och hans erkännande av mordet på Charles Zelmanovits i Piteå vintern 1976.

Det var 1994 som Quick, eller Sture Bergvall som han nu heter, dömdes för mordet efter erkännande. Men Bengt Landahl menar att Bergvall aldrig skulle ha dömts:

– Det är tveksamt om Sture Bergwall skulle ha blivit dömd om han hade nekat för det finns inte så mycket bevisning för hans skuld förutom det han själv säger.

Det är chefsåklagaren för enheten för polismål som idag lämnat in sin resningsansökan efter att det beslutats att Åklagarmyndigheten skulle granska handläggningen av förundersökningarna och rättegångarna mot Sture Bergwall och ta ställning till om det som kommit fram skulle ge anledning för myndigheten att initiera ett resningsförfarande.

Nu har en resningsansökan lämnats in och i den har Landahl gett en rad exempel på Quicks vaga berättelser om vad som han menar inträffade i Piteå.

Landahl skriver att i förhören med Sture Bergwall, som han nu heter, har hans förhörsuppgifter visat att han inte lämnat en klar och detaljerad redogörelse och den har inte heller varit sammanhängande. Frågorna har många gånger varit ledande.

Landahl uppger också som skäl för resning att det finns inte mycket i utredningen som visar på ifrågasättande av Bergwalls uppgifter i förhör eller vid andra förundersökningsåtgärder som exempelvis vallningar. Såväl Bergwall som hans försvarare har varit inriktade på att åtal skulle väckas mot honom och att han skulle bli dömd.

Tingrättens dom mot Thomas Quick/Sture Bergvall överklagades heller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".