KIRUNA

Beslut från HD kan stoppa gruvan

Ett beslut från Högsta domstolen inom kort kan leda till att LKAB tvingas stänga sin gruva i Svappavaara, Gruvberget.

Det beslut som väntas från HD gäller om LKAB ska få prövningstillstånd när det gäller miljövillkoren för verksamheten i Gruvberget.

Om HD beslutar att inte pröva frågan om miljövillkoren för Gruvberget innebär det att gruvan saknar miljötillstånd och att brytningen måste upphöra.

– Då blir hundra man utan jobb och stora ekonomiska värden försvinner, säger Per-Erik Lindvall, ansvarig för teknik- och affärsutveckling vid LKAB.

Intäkter i tvåmiljardersklassen per år står på spel för det statliga bolaget.

– Men vi är optimistiskt lagda och tror att juridiken ska tala för oss, säger Per-Erik Lindvall.

De miljövillkor som mark- och miljödomstolen i Umeå gett LKAB överklagades av Naturvårdsverket till Mark- och miljööverdomstolen för två år sedan. Den högre rätten gick på Naturvårdsverkets linje och undanröjde miljötillståndet i mars 2011.

LKAB överklagade till HD. Om HD beslutar att ge prövningstillstånd för ärendet, då kan LKAB fortsätta brytningen tills vidare.

Blir det däremot nej från HD, alltså att inte ta upp ärendet, då gäller Mark- och miljööverdomstolens beslut.

– Då måste vi ta timeout omedelbart, säger Per-Erik Lindvall.

Frågan om LKAB ska få prövningstillstånd behandlades i HD i måndags, men beslutet har ännu inte meddelats. Besked väntas inom kort, senast i slutet av nästa vecka.

Naturvårdsverket överklagade miljödomen för Gruvberget bland annat för att man vill ha en samlad miljödom för all verksamhet som LKAB bedriver, och planerar för, i Svappavaara.

– Konsekvenserna av stoftutsläpp eller utsläpp till vatten från de olika verksamheterna blir inte samma sak som ett plus ett plus ett, tillsammans kan de skapa en ännu värre situation, säger Rikard Janson, biträdande avdelningschef vid Naturvårdsverket.

Han tycker att LKAB själv bär ansvaret för att brytningen i Gruvberget nu hänger på ett HD-beslut.

– Vi har tidigt, tidigt, påtalat att LKAB borde pröva alla verksamheter ihop från början. Hade man gjort det, då hade den här situationen inte uppstått, säger Rikard Janson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista