1 av 2
Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Transportstyrelsen.
Arjeplog

Kommunalrådet rasar mot nedläggningsplaner

"Det känns oerhört omodernt"
1:45 min

Nu äventyras Transportstyrelsens regionala kontor i Arjeplog. Och det efter att Transportstyrelsen beslutat att se över sin verksamhet.

– Det här är en förutsättningslös utredning vi gör. Det handlar inte bara om kostnadseffektivitet utan även om var vi behöver möta medborgare och näringsliv samt var vi behöver ha närhet av varandra internt för att göra en bra verksamhet, säger Zilla Jonsson, personaldirektör på Transportstyrelsen.

– En modern statlig organisation i dagens samhälle kan inte utgå ifrån att effektivitet kommer av att sitta nära. Det känns oerhört omodernt, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson (S) och fortsätter.

– Idag använder både du och jag modern teknik och det är till och med så att landstinget tycker att vi ska träffa läkare via video. Men egentligen så borde jag inte vara orolig, för kontoret i Arjeplog har en oerhört bred kompetensprofil och det beror på att personalomsättningen är väldigt låg.

– Det här kontoret är ett framtidskontor, så nu hoppas jag att utredaren inte bara jobbar utifrån att centralisering är svaret på alla frågor, säger kommunalrådet.

Transportstyrelsen bildades 2009 och finns idag på 15 platser i Sverige. Ett regionalt kontor finns i Arjeplog där närmare 60 personer jobbar på skatte- och avgiftsavdelningen.

Men nu när Transportstyrelsen ser över sin verksamhet, så finns det risk att kontoret i Arjeplog läggs ner och de anställda riskerar att omplaceras.

– Det här kan innebära att vi tar ställning till vilka orter vi ska finnas på. Det kan innebära att vi är kvar på alla orter som vi finns på idag eller så kan det innebära att vi flyttar ett antal arbeten till andra orter, men det vet vi inte just nu, säger Zilla Jonsson.

– Det skulle ju inte göra arbetet med att utveckla en glesbygdskommun enklare om inte ens statens egna organisationer kan se fördelar med att sprida sina verksamheter, säger Britta Flinkfeldt Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".