1 av 2
Åke Jönsson har barn i Bolagsskolan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Bolagsskolan i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Skolflytt mitt i terminen

"Inkränktar på skoltiden"
1:37 min

Att nya Raketskolan i Kiruna inte blir klar till terminstarten i höst innebär att elever från Bolagsskolan måste flytta till den nya skolan mitt i terminen istället.

Åke Jönsson som har barn i Bolagsskolan är bekymrad över situationen.

– Redan nu vet jag att elever har hållit på och städat undan. En flytt inkränktar på skoltiden så jag tycker att det är uselt om de ska flytta mitt i terminen, säger Åke Jönsson.

Förseningen av Raketskolan har skapat oreda i Kiruna kommuns planering. För bara några dagar sedan fick kommunen besked av NCC att skolan blir klar först i oktober. Det kom som en överraskning för skolledningen.

Åke Jönsson tycker att det är märkligt att skolledningen inte fick nys om det här tidigare.

– Man blir bara trött och less. Det var ju inte oväntat, man har ju hört skvaller på stan att skolbygget släpar efter och det skvallret har tydligen nått alla utom skolledningen, säger han.

Åke Jönsson är övertygad om att den här situationen skapar oro och osäkerhet hos både barn och föräldrar i Bolagsskolan. Han och flera andra föräldrar är kritiska till att kommunen inte har informerat dem om vad som händer.

– Utan det är i media som allt har kommit ut och på kommunens hemsida, säger han.

Enligt skolchefen Peter Nordmark kommer föräldrarna att informeras.

– Och den ursprungliga planen gäller, det vill säga, dom lärare som ska jobba med nya Raketskolans elever kommer att göra det. Men inte i nya Raketskolan, utan på Satellitskolan, i modulerna och i Bolagsskolan.

Planen är att genomföra flytten under höstlovet, alltså i slutet av oktober. Men om bygget blir ännu mer försenat så kanske flytten sker under nästa skollov i stället.

– Blir det inte av vecka 44 då måste vi sikta på jullovet. Att flytta under en vanlig skolvecka känns inte riktigt möjligt att göra, säger Peter Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".