Älvsbyhus nya betalningslösning.
Älvsbyn

Sågar Älvsbyhus nya bolånemodell

1:36 min

Statliga Finansinspektionen kritiserar nu småhustillverkaren Älvsbyhus nya finansieringslösning för sina kunder. 

Älvsbyhus erbjuder sina husköpare lån, utöver det bolånetak som Finansinspektionen har satt upp när det gäller vanligt banklån.

Anledningen är att småhusbyggandet minskat efter att skärpta regler kring finansiering av husköpet infördes, då många lånade över sin betalningsförmåga.

Mot den bakgrunden förkastar nu Finansinspektionen Älvsbyhus nya bolånemodell.

– Det är inte okej mot konsumenterna. Det innebär en ökad risk för konsumenten. Vi införde ju bolånetaket för att skydda bostadsköparna mot att ha för hög skuldsättning och för höga belåningsgrader, säger Magnus Karlsson, som är enhetschef för analysavdelningen vid Finansinspektionen.

Han frågar sig också vilket ansvar Älvsbyhus tar om familjen får svårigheter, arbetslöshet etcetera?

– Bankerna har ju beredskap för sådant. Skillnaderna mellan att ett husföretag gör denna utlåning och en bank är att bankerna har vi tillsyn över, , säger Magnus Karlsson.

Nya bolån bör inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde, enligt Finansinspektionen. Syftet är att öka konsumentskyddet och stävja en osund utveckling på marknaden.

Även Konsumentverkets jurist Anna Hult är kritisk.

– Jag tycker uppläggningskostnaden för lånet verkar hög. Låneräntan är inte heller så låg. Man frågar sig om Älvsbyhus kommer att göra de kreditupplysningar som krävs? Kolla om de har andra dyra lån. Om de säger att det är svårt för barnfamiljer att köpa i dag. Då är det väl inte några finansiellt starka grupper de vänder sig till? frågar sig Anna Hult.

Lånevillkor för "drömhemmet"

Om ett hus kostar 2,5 miljoner, så föreslår Älvsbyhus ett banklån på 2 miljoner kronor.

De förutsätter att husköparen har 100 000 eget kapital att lägga in.

Då erbjuder sig Älvsbyhus att låna ut 400 000 kronor till 6-7 procents ränta i amorteringstid varierande på 5-10 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista