1 av 2
Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
David Berggård. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
KIRUNA

Långsam hantering av miljöprövningar

"Vi har inte haft anledning att ifrågasätta LKAB"
1:38 min

LKAB tvingas stänga sin gruva i Svappavaara efter beslut i Högsta domstolen. Ett beslut som innebär att miljötillståndet från 2010 för Gruvberget i Svappavaara upphävs.

Bakgrunden till gårdagens beslut från Högsta domstolen är att Naturvårdsverket kräver en samlad bedömning av miljöpåverkan från LKAB:s olika verksamheter i Svappavaara, alltså både gruvdrift och drift av anriknings- och pelletsverk. Därför överklagade Naturvårdsverket tidigare miljötillstånd.

2010 fick LKAB ett miljötillstånd för Gruvberget av mark- och miljödomstolen i Umeå. Ett miljötillstånd som alltså överklagades, bland annat med motiveringen att all LKAB:s verksamhet i Svappavaara borde miljöprövas samtidigt.

Miljööverdomstolen gick på Naturvårdsverkets linje och därmed undanröjdes miljötillståndet från 2010. LKAB överklagade vidare till Högsta domstolen, som nu meddelat att man inte kommer bevilja ärendet prövningstillstånd.

Trots detta har inte länsstyrelsen som är en tillsynsmyndighet ingripit för att stoppa gruvbolagets process att starta upp den nya gruvan.

– LKAB har drivit verksamheten med stöd av ett så kallat verkställighetsförordnande och från länsstyrelsens sida har man inte haft någon anledning att ifrågasätta det, säger David Berggård på miljöskyddsenheten.

En ansökan helt i linje med Naturvårdsverkets krav lämnade LKAB in redan förra året till mark- och miljödomstolen i Umeå, men inte förrän till hösten lär domstolen behandla den ansökan.

– Då kommer domstolen att begära in yttrande från länsstyrelsen, säger David Berggård, men om processen löper smidigt kan ett nytt tillstånd var klart innan årsskitet.

Minst 100 jobb och omkring två miljarder kronor i intäkter är i fara, enligt LKAB, men kommunikationsdirektör Lotta Fogde säger att konsekvenserna är allvarligare än så.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".