Kommuntjänstemännen Liselotte Wallin och Maria Öhman gav Systembolagets kunder en tankeställare. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
LULEÅ

En tankeställare i examenstider

1:30 min

Systembolagets kunder i Luleå möttes igår av tjänstemän och politiker från kommunen. Målet med aktionen var att man vill stävja langning i examenstider.

Kommunens funktionärer stod vid dörren och delade ut flygblad, för att stävja langning i examenstider. En av de som deltog i utdelningen var Liselotte Wallin, som är enhetschef på fritidsförvaltningen.

– En del ser ut som om de har "ett uppdrag" när de kommer hit. Man märker att de inte vill titta en i ögonen, säger hon.

Flygbladsutdelningen utanför systembolagen är en av flera alkoholförebyggande aktiviteter som Luleå kommun anordnar under examensveckan, i samarbete med polisen, IOGT och andra aktörer.

– Vi hoppas att föräldrar och andra vuxna tänker till kring langning och påminns om att prata med sina ungdomar. Vi vill ju strypa tillgängligheten när det gäller ungdomar och alkohol och det här kan vara ett sätt, säger Maria Öhman, vikarierande drogförebyggare på socialtjänsten.

Parallellt med kommunens flygbladsutdelning, fanns polisen Johan Ekström och hans civilklädda kollegor på plats för att ta fast misstänkta langare.

– Idag har det varit ett par stycken med flera flaskor sprit, öl och vin och i början av veckan tog vi också några langare, säger Johan Ekström.

Han ser kommunens aktion som ett bra komplement till polisens arbete.

– De arbetar förebyggande, och så tar vi de som langar i alla fall, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista