1 av 2
Näringsministern Annie Lööf (C). Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Frank Hojem, LKAB, näringsminister Annie Lööf, norska kommunalministern Liv Signe Navarsete och Markus Markus Petäjäniemi, LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

”Förstår LKAB:s oro”

1:17 min

När näringsminister Annie Lööf (C) besökte Kiruna och LKAB handlade mycket förstås om gårdagens HD-beslut som tvingade bolaget att stänga sin nya gruva i Svappavaara.

Dagen efter beskedet att Gruvberget i Svappavaara måste stängas så har näringsminister Annie Lööf gjort ett sedan länge inplanerat besök hos LKAB i Kiruna.

En del av samtalet kom naturligtvis att handla om det uppmärksammade beslut som Högsta domstolen meddelade igår.

– Som näringsminister är jag förhindrad att uttala mig i enskilda fall. Men jag kan förstå den oro som både branschen och LKAB känner, och den frustration som finns över beslutet, säger hon.

Centerpartisten Annie Lööf besöker LKAB för att titta närmare på gruvbolagets verksamhet och för att prata om gruvbolagets planer för framtiden. Den norska region- och kommunalministern Liv Signe Navarsete är också med för att bland annat diskutera vad man kan göra för att förbättra kapaciteten på Malmbanan.

Men mycket av samtalen har givetvis handlat om stängningen av Gruvberget i Svappavaara. LKAB hade tidigare överklagat Milööverdomstolens beslut att inte tillåta brytning, men igår meddelade Högsta domstolen att man inte prövar saken.

– Nu måste vi göra en konsekvensanalys av det beslut som Högsta domstolen har kommit med, och se om det är ytterligare saker som regeringen kan göra förutom de processer som nu är igång med att korta tiderna, skapa en mineralstrategi och med att öka informationsgivningen från Naturvårdsverket, säger Annie Lööf.

Det ett spår som LKAB också är inne på. Frank Hojem är ansvarig för samhällskontakter på LKAB:

– Man måste korta tiderna och se till att begreppet samlad prövning i miljöbalken får en annan innebörd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista