1 av 2
Köysti Lindberg tog studenten från Handelsprogrammet i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
2 av 2
Köysti Lindberg tillsammans med mamma Satu, pappa Gunnar och syster Sabrina Lindberg och brorsbarnen Alex och Desireé. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
LULEÅ

Han lyckades nå målet

1:37 min

Efter tre års gymnasiestudier var det många som tog studenten igår och glädjen var förstås stor. En student som fick extra mycket uppmärksamhet var Kyösti Lindberg från Luleå, som tvärtemot vad många andra romer gör, tog sin gymnasieexamen.

Det är knappt hälften av alla romska barn som går ut grundskolan visar en statlig utredning. Av dem som ändå gör det är det ännu färre som tar studenten från ett gymnasieprogram.

Så på plats för att gratulera fanns därför också Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) när Kyösti Lindberg sjöng på trappan tillsammans med sina klasskompisar på Handelsprogrammet.

– Köysti är den första romska ungdomen som tar studenten i Luleå, och det är för oss ett mycket viktigt ögonblick, sa Yvonne Stålnacke.

Men Yvonne Stålnacke var inte på plats bara som kommunalråd, utan även som vän för att gratulera och lyckönska inför framtiden. En framtid hon hoppas ska medföra fler romska studenter.

Kyösti Lindberg bestämmde sig tidigt för att gå klart skolan, men det har inte alltid varit lätt.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle klara det, men när man kämpar tillräckligt så går det. Allt är möjligt om man själv bara vill det, säger han.

Som alla föräldrar var förstås Kyösti Lindbergs mamma Satu Lindberg mycket glad och kanske lite extra stolt över sin son som är den första i familjen att studenten.

– Jag är lycklig och mycket stolt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista