Tony Blomqvist IT Norrbotten och Åsa Sundberg Net 1. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Vita fläckar ska färgläggas

0:58 min

Turistnäringens problem med dålig mobiltelefontäckning i de glest befolkade områdena i Norrbotten kan lösas med nationell eller regional roaming.

De "vita fläckarna" i operatörernas täckningsområden är problematiska för företag verksamma i de glest befolkade delarna av Norrbotten. Inte minst bland de företag som arbetar inom turistnäringen. Men nu kan så kallad roaming komma att avhyjälpa det problemet.

Roaming är den term som används när man använder sin mobiltelefon utanför sin operatörs nät och ringer via en annan operatörs nät.

Det här är vanligt vid semestrar utomlands, men nu ska Tony Blomqvist som är vd i IT Norrbotten, försöka få till den här möjligheten på hemmaplan.

– Arbetet med att övertyga politiker, myndigheter och mobiloperatörer har påbörjats och ska fortsätta mer kraftfullt efter sommaren, säger Tony Blomqvist.

Han räknar med att det blir en tuff fajt med alla operatörer, men han bedömer att det i slutändan blir en god affär för dem och att de kan tjäna mer pengar på att nyttja varandras nät.

– Framför allt är det viktigt att man får tillgång till mobiltelefoni överhuvudtaget, säger Tony Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista