Landstingshuset i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Luleå

Forskning ska ge landstinget styrka

1:26 min

Det akademiska klimatet ska förbättras för anställda i vården med 8,5 miljoner kronor per år. Läkare och annan personal ska ges möjligheter att forska på arbetstid.

Så ska kompetens säkras till Norrbotten. Och stafettläkarna bli färre.

Regionaliserade läkarutbildningen, Forskarskolan och Regionala cancercentrum förstärks.

Alla fem sjukhus ska finnas kvar: Kiruna, Piteå, Kalix blir närsjukhus. Gällivare ska vara så kallat förstärkt närsjukhus och Sunderbyn huvudsjukhus/ länssjukhus.

Färdiga läkare, alltså specialister ska finnas i framkanten vid besök i akutvård och primärvård så att patienten kommer rätt från början.

Närsjukvården utvecklas så att patienter med exempelvis hjärtsjukdom, diabetes och stroke får mer vård på nära håll och slipper åka så mycket.

Kultur- och regional utveckling i Norrbottens landsting får tre procent av landstingets ekonomi.

Det är huvuddragen i den landstingsplan för 2013 till 2015, som de tre samarbetspartierna i Norrbottens landsting: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet (som tillsammans har politisk majoritet) lägger fram och som ska behandlas och fastställas vid kommande landstingsfullmäktige i Kiruna 13-14 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista