Polisens yttre befäl i Luleå och Boden, Linus Örnberg. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Luleå

Större bötesrisk med öl

1:31 min

Norrbottningar som bryter mot någon av de kommunala bestämmelserna får sällan böter. Undantaget är den som bryter mot bestämmelsen mot att dricka alkohol på allmän plats – det visar statistik från Rikspolisstyrelsen.

Polisens yttre befäl i Luleå och Boden, Linus Örnberg, var nyligen ute på patrull när han träffade på två lätt berusade män på Storgatan i Luleå.

– Den ene drack ur en ölburk och förstod inte varför han inte fick det trots att jag förklarade för honom. Men jag tror att det klarnade när jag skrev ut böter till honom.

Mellan 2006 och 2011 har 350 personer i Norrbotten bötfällts för att ha druckit alkohol på allmän plats.

Endast sju personer har fått böter för att ha slarvat med hundkopplet eller för att inte ha plockat upp efter sitt husdjur.

Trots att det finns fler kommunala bestämmelser, om exempelvis affischering och gatuförsäljning, så har ingen bötfällts för dessa under samma tidsperiod.

– Jag tror att det beror på att allmänheten har mindre tolerans för just alkoholdrickande på offentliga platser. Och det speglar sig i vårt arbete.

Men även om den lokala föreskriften om alkoholförtäring på offentlig plats är den som tillämpas hårdast, så finns tillfällen där polisen ser mellan fingrarna.

– Det beror på situationen. Om folk visar en förståelse för lagen så gör vi en eftergift och skriver inte ut böter. Däremot så tar vi alkoholen och häller ut den naturligtvis, säger Linus Örnberg.

Vad tycker du om kommunernas regler? Har du fått böter någon gång? Kommentera gärna nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista