1 av 2
Ulrika Lundberg, projektledare för Eko-projektet och Kjell Skogsberg, energisakkunnig vid Norrbottens energikontor. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Eko-projektet. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

"Ta vara på energiråvarorna"

"Kan använda vindkraften mer"
1:40 min

Oanvända energiråvaror och möjligheter till hållbar näringslivsutveckling. Det visar det treåriga Eko-projektet där de flesta kommuner i Norrbotten och Västerbotten har ingått.

– Jag skulle gärna vilja se att alla kommuner i länet hade en energisamordnare, som ansvarade för energieffektivisering, säger Ulrika Lundberg projektledare för Norrbottens och Västerbottens energi och klimatoffensiv.

Eko-projekt har pågått under tre år och avslutades i maj i år.

Projektet är ett samarbete mellan Nenet, Luleå tekniska universitet och 21 av de totalt 29 kommunerna i Norrbotten och Västerbotten.

Kommuner som skulle kunna använda sina energiråvaror på ett bättre sätt enligt Ulrika Lundberg.

– Det man skulle kunna använda sig mer utav det är vindkraften. Jag tycker även att det finns mycket att göra inom bio- och solenergi.

Om vi skulle ta tillvara på våra energiråvaror på ett bättre sätt, så skulle det leda till fler arbetstillfällen och förhoppningsvis skulle människor flytta till länet istället för att flytta ut. Samtidigt så skulle det bli en bättre regional ekonomi helt enkelt, säger Ulrika Lundberg projektledare för Norrbottens och Västerbottens energi och klimatoffensiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".