Luleås kommunalråd Karl Petersen (s).
Luleå

Kommunböter betalar sig inte

1:46 min

Kommunernas lokala ordningsföreskrifter är en olönsam affär för samhället. Många betalar inte in sina böter och i slutänden kostar hanteringen av ärendena mer än vad de drar in.

Kommunernas lokala ordningsföreskrifter reglerar saker som var man får rasta hunden, dricka alkohol, sätta upp affischer eller bedriva försäljning.

Men det är få som bötfälls när de bryter mot bestämmelserna, och ännu färre som faktiskt betalar – vilket gör systemet olönsamt för samhället.

– För en så pass omfattande kontrollapparat så är det anmärkningsvärt små siffror. Även om man inte ska mäta rättvisan enbart i siffror, så kan man ju fundera på om systemet är ändamålsenligt, säger Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro Universitet.

Under åren 2006 till 2011 har böterna från ordningsföreskrifterna dragit in knappt en miljon om året i hela landet. En tredjedel av de bötfällda har struntat i att betala.

Systemet täcker med andra ord inte upp sina kostnader.

– Systemet behöver ses över. Det skulle behövas en grundlig utredning och kartläggning. Man kanske inte behöver avskaffa systemet, men modernisera det, säger Joakim Nergelius.

I Norrbotten under samma sexårsperiod har det skrivits ut böter för knappt 200 000 kronor, framför allt för alkholförtäring på allmän plats. Det handlar om i snitt 60 personer varje år som får böter. Luleås socialdemokratiska kommunalråd Karl Petersen tycker inte att intäkterna från böterna är relevanta för kommunen.

– Intäkterna på ordningsföreskrifterna är inget som kommunen räknar med, det är småpengar. Det viktiga är att vi ska ha ordning och reda och att vi ska trivas. Folk inte ska störas av allmänt supande och skränande på våra offentliga platser.

Vad tycker du om kommunernas regler? Har du fått böter någon gång i din kommun? Kommentera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista