Jokkmokk

Inte ens hälften går klart gymnasiet

1:29 min

Sveriges kommun och landstings rapport säger att var tredje elev hoppar av sin gymnasieutbildning. I Jokkmokk går bara 46,3 procent klart gymnasiet. Det är den lägsta siffran i hela landet.

Bert-Olov Ström är chef för Lapplandsgymnasium och han tycker att siffran är missvisande. En av anledningarna är att vissa elever avbryter studierna för att byta gymnasieprogram.

Sedan går de klart den utbildningen med examen då ett år senare än tänkt, men de kommer ändå med i statistiken över avhoppande. Därför håller han inte med om att sex av tio elever inte går klart utbildningen i Jokkmokk.

– De blir färdig med sina studier i betydligt högre omfattning än så. Men tidsomfattningen är större, man kan ha hållit på i fyra år istället för tre.

Ström betonar att det inte handlar om ett försvar, utan en förklaring av siffrorna. Han menar också att de lägger stor vikt vid åtgärder och bryr sig om rapporten som SKL har kommit med. Men han har ytterligare en invändning:

– Rapporten baseras på så kallade öppna jämförelser och det innebär att det finns elever som är skrivna i Jokkmokk men läser på andra orter. Hoppar de då av där så syns det i våra siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista