1 av 2
Sjukgymnast Lisbeth Eriksson och enhetschef Jeanette Nordberg från sjukgymnastiken vid Sunderby sjukhus. Foto: Anna Källström/ Norrbottens läns landsting.
2 av 2
Sjukgymnast Lisbeth Eriksson och enhetschef Jeanette Nordberg från sjukgymnastiken vid Sunderby sjukhus. Stipendiet utdelades av landstingsdirektör Gunnar Persson. Foto: Anna Källström/ Norrbottens läns landsting.
LANDSTINGET

Sjukgymnasterna får 100 000 kronor

Sunderby sjukhus sjukgymnastik tilldelades i dag landstingets utvecklingsstipendium i Norrbotten.

Sjukgymnastiken i Sunderbyn får 100 000 kronor för sitt arbete med distansöverbryggande teknik. Så kallad videokommunikation.

Patienter kan få eftervård och rehabilitering av bra kvalitet oavsett var i länet de bor. En patienten som är opererad i exempelvis en axel får åka hem efter instruktion, och sedan träna med kamera uppkopplad hemifrån med sjukgymnast på sjukhuset.

Tillfrisknandet har visat sig gå snabbare och förbättringen av funktionsförmågan blir större. Samtidigt har sjukgymnastik med kamera på distans medfört tids- och kostnadsvinster inte minst för patienterna som besparas många resor.

Sjukgymnastiken har också prisats av tidningen Dagens Medicin.

– Det är uppmärksammat nationellt och internationellt, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Deras arbete med distansteknik är ett föredöme och ett utmärkt exempel på att man kan inta patientens perspektiv och åstadskomma betydande förbättringar av kliniska resultat och tillgång till vård samtidigt som landstingets resurser används mer effektivt, säger Agneta Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".