Norrbotten

Ont om blåbär, eller.....

1:30 min

Det är delade meningar om tillgången på blåbär i år. 25 procent färre blåbär än vanligt, säger forskarna. Rekordår, säger bäruppköparna.

Sveriges Lantbruksuniversitet tar fram bärprognoserna genom årliga inventeringar runt om i landets skogar. På 500 olika platser i Norr- och Västerbotten har man räknat antalet blommor i blåbärsriset, och senare undersöker man hur stor andel av de här blommorna som blivit kart. På så sätt får man fram en ganska säker prognos, enligt Göran Kempe, försöksledare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

- Vår prognos visar att det är ungefär 25 procent färre bär än medelvärdet. Så det blir inget bra blåbärsår i Norr- och Västerbotten, vad vi kan bedöma.

Men bäruppköparna är av en annan uppfattning. Enligt Svante Renberg, bäruppköpare i Harads, ser det snarare ut att bli ett mycket bättre bärår än i fjol, trots den kalla våren och sena sommaren.

- Alla som jag pratat med, som håller på med bär, säger att det blir en enorm tillgång på blåbär. I Norrbotten har vi ett rekordår, så du behöver inte vara orolig, säger Svante Renberg.

Elina Perdahl

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista