1 av 2
Ingen behandling till norrbottniska föräldrar som inte vill föra över ärftliga sjukdomar till sina barn. Foto: Tore Meek/Scanpix
2 av 2
Kent Ögren är öppen för att förändra reglerna kring PGD-behandling
Norrbotten

Ingen undersökning för att få friska barn

1:33 min

Norrbottens Läns Landsting erbjuder inte behandling för föräldrar som vill undvika att föra över ärftliga sjukdomar till sina barn.

Behandlingen kallas PGD, Preinplantatorisk Genetisk Diagnostik, och har utförts i Sverige sedan 90-talet.
I en provrörsbefruktning undersöks embryon för att fastställa vilka som har anlag för en eventuell ärftlig sjukdom, och de som har anlagen väljs sedan bort.

Men Norrbotten är ett av de fyra län som av ekonomiska skäl inte erbjuder behandlingen.
– Vi har bestämt oss för att inte göra det. Det är möjligt att vi kommer in i det här på sikt, men kommer att vara sist i så fall, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Helene Markström från Piteå, vars man har anlag för Huntingtons sjuksom, är en av de som drabbats av de olika villkoren i landstingen.
Hon och hennes man har beslutat sig för att inte föra sjukdomen vidare till sina barn. Hon var därför tvungna att göra en abort första gången hon var gravid, något som hade kunnat undvikas om landstinget erbjöd PGD-behandling.
– Det blir ju som en sorg, särskilt när man vet att tekniken finns, säger Helene Markström.

Landstinget i Norrbotten prioriterar istället vården av de som är svårast sjuka, enligt Kent Ögren.
Men man kommer att se över sina rutiner kring provrörsbefruktning efter kritik från Sveriges Kommuner och Landsting, och det kan öppna för att man även ändrar villkoren kring PGD-behandlingen.
– Vi kommer att se över IVF-behandlingen som helhet, och då kommer vi att se över det här också antar jag, säger Ögren.

Elina Perdahl

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista