Norrbotten

Färre ungdomar politiskt intresserade

1:30 min

Alla politiska ungdomsförbund i Norrbotten minska och samtliga har färre medlemmar än i fjol.

För krångligt, tråkigt och för liten möjlighet att faktiskt påverka någonting. Det är vad många av Norrbottens ungdomar tycker om partipolitik, och det märks på de politiska ungdomsförbundens medlemsantal.

- Jag är inte särskilt intresserad, för jag vet inte så mycket om det. Man kanske inte bryr sig så mycket när man är ung, för det är ofta mer vuxna saker de tar upp, säger Emelie Sörensen Häggman, 14 år.

Alla ungdomsförbund som kunde redovisa medlemssiffror från förra året, visar en minskning i antalet medlemmar. Totalt har flera hundra norrbottniska ungdomar gått ur förbunden sedan i fjol.

När det är valår så stiger medlemsantalet i förbunden, ofta på grund av stora kampanjer och ett ambitiöst värvningsarbete. Men så fort valet är över, så svalnar ungdomarnas intresse.

- Trixet är ju att behålla medlemmarna mellan valåren, och det går ju sådär, säger Emil Åkerlund, ordförande i Moderata Ungdomsförbundet i Norrbotten.

För att locka ungdomar till att börja med politik så gäller det att anpassa frågorna, så det engagerar undomarna. Ofta räcker det med att plocka ner politiken på en mer lokal nivå för att fler unga ska bli intresserade, enligt Emil Åkerlund.

- Man kan till exempel ta upp hur din skola ska se ut, skolmat och sådana bitar. Det gäller att hitta frågor som engagerar ungdomarna, säger Åkerlund.