Mattias Nordaneldh och Susanne Jangdal. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
Piteå

Boende för ensamkommande flickor planeras

1:33 min

Piteå kan vara på väg att få ett boende enbart för ensamkommande flyktingflickor. Det skulle i sådana fall vara något nytt i länet.

De ensamkommande flickorna står för ungefär 15 procent av den totala mängden ensamkommande flyktingar. De boenden som tar emot flickor har ofta pojkar och flickor på samma plats.

Men i Piteå kan det bli en annan lösning. Tanken är att utöka antalet platser för de ensamkommande från 12 till 32. I nuläget finns ett hem, men i framtiden är det tänkt att bli tre. Två med pojkar och ett med flickor.

– De här tjejerna är i en väldigt prekär situation, dels har de flytt sitt hemland och dels har de varit med om traumatiska saker. Det som kan komma till är att de kan vara gravida, de kan ha varit med om våldtäkter, väldigt tunga saker, säger Mattias Nordaneldh, chef för Piteås befintliga boende för ensamkommande flyktingbarn, och han fortsätter:

-- Och som vi har resonerat litegrann så handlar det inte bara om att de ska skapa sig en svensk identitet, utan de måste också börja återuppbygga sin egen identitet. Identitet som kvinna, kanske identitet som mamma. Och att göra det och samtidigt börja bryta kulturella mönster gentemot män på boendena kan vara ganska problematiskt, säger Mattias Nordaneldh.

Det som fattas för att planerna ska bli verklighet är ett kommunalt beslut. Förvaltningen för Arbetsmarknad och vuxenutbildning har rekommenderat kommunstyrelsen att säga ja till deras förslag.

Susanne Jangdal är förvaltningschef, och hon ser flera fördelar med att ha ett boende bara för flickor.

– Både i länet och kommunen har vi ett underskott på kvinnor, och vi tycker att det skulle vara roligt om vi kunde få flickor hit. Och sedan är det så att ungdomarna stannar i större utsträckning än de vuxna flyktingarna, så har vi väl fått hit dem så hoppas vi att de ska stanna, trivas, bo kvar och skapa sig en framtid här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista