1 av 2
Fulla vattenbassänger på Gäddviks vattenverk. Foto: Elina Perdahl/SR Norrbotten
2 av 2
Gäddviks vattenverk. Foto: Elina Perdahl/SR Norrbotten
Luleå

Gott om gott vatten i brunnarna

1:34 min

Tack vare det ihärdiga regnandet och den svala temperaturen finns det gott om vatten i länets brunnar.

När somrarna är riktigt varma och torra kan det ibland vara svårt att få vattnet att räcka till i de mindre grundvattenbrunnarna runt i länet, men tack vare de stora regnmängderna är det alltså inte aktuellt i år. Men regnet och sommaren gör också att mängden partiklar i vattnet ökar, särskilt i älvarna.

-- Det vi ser är hur färg och bakterietal kan förändras. Vi har ofta lite högre halter av bakterier under vår och sommar. Så vi har mycket mer färgat vatten som kommer in då, och mer grumligt också, säger Petra Viklund, kvalitetsingenjör på Gäddviks vattenverk, där man producerar 85 procent av Luleå kommuns vatten.

Men för den som oroar sig för färgat vatten eller parasiter, så är det ingen fara, berättar Petra Viklund.

– Nej, det är det inte. Vi har ett fantastiskt reningssteg här i backen. Om man säger att vi har ett färgtal på ungefär 60 i älven, så när vi pumpar ut vattnet så ligger det under fem. Så man kan inte se att det är någon färg på vattnet överhuvudtaget. Så den här isälvsavlagringen är otroligt värdefull för oss.

Så här i semestertider förflyttas en del av vår vattenförbrukning, från de centrala delarna till mindre platser längre bort från stadskärnorna.

-- I Luleå är det ganska konstant. Det är mer säsongsbetonat i Brändön, som har mer sommargäster, och de små byarna som ligger längst med havet. Där har vi en mer säsongsbetonad förbrukning, säger Petra Viklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista