1 av 2
Patrik Ruumensaari med ett par skidor som hittats i snötippen. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
2 av 2
En julgran som har passerat sitt bäste före-datum. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
Luleå

Vinter året om

1:24 min

Sommaren har inte bjudit på det bästa vädret hittills. Men det kunde varit värre. På snötippen i Luleå är det vinter året om.

Strax utanför Porsön ligger Luleå stads snötipp. Det vidsträckta området täcks av ett uppskattningsvis fem meter högt snötäcke, och ovanpå det ligger ett tjockt lager med grus. För att få snön att tina måste man ta bort gruset. Det görs med hjälp av en bandschaktare.

När sommaren är klar kommer snön att ha smält ned till ungefär två meter på höjden.

– Det är ganska lika, 1985 eller 1986, hade vi en snöfattig vinter och efter det så tinade snötippen ned för enda gången under den 30-åriga historian vi har på snötippen, säger Patrik Ruumensaari, på kommunens tekniska förvaltning.

Det är inte heller omöjligt att mer snö kan klara sig kvar.

- Ja, om vi har otur och det inte blir någon bra sommar och en snörik vinter igen kan det nog bli lite problem på slutet på våren att gömma snön härute. Men då har vi alternativa tippar, säger Patrik Ruumensaari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista