Soptunna för glödlampor i Överkalix. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
Överkalix

En lysande idé

1:36 min

Av Sveriges alla 290 kommuner är det Överkalix som är allra bäst på att samla in glödlampor för återvinning. Tack vare en egen uppfinning.

I och med att Sverige är bäst i världen på just detta är alltså Överkalix kommunbäst i världen på att samla in förbrukade glödlampor.

Elkretsen är de som står för insamlingen av kylskåp, frysar, batterier och lampor. I deras statistik över insamlade lampor hittar man Jokkmokk på tredje plats, Pajala på andra och alltså i topp - Överkalix.

Kenneth Sköld är teknisk chef på Överkalix kommun och han menar att man har varit väldigt bra på att informera om var Överkalixborna ska slänga sina förbrukade lampor, men framför allt har renhållingsverket i kommunen gjort en egen uppfinning som gjort succé.

– Det är egentligen ett sopkärl som man har skruvat igen locket på. Man har gjort ett hål upptill och satt en 90-graders krök på så att en glödlampa ryms, men inte mycket mer, säger Kenneth Sköld.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista