Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Boden

Värvar orienterare till Boden

1:34 min

Den klassiska orienteringstävlingen O-ringen pågår just nu i Halland. Den är av extra intresse i år för alla i Norrbotten som gillar orientering, eftersom det är Boden som håller i jättearrangemanget nästa år.

O-ringen har närmare 17 000 deltagare i år, och de kommer från hela världen.

Thomas Lindell är generalsekreterare för nästa års tävlingar i boden och han är på plats i Halland för att se och lära av eventuella misstag.

– Det är små, små misstag. De har gjort ett fantastiskt jobb härnere. Men sedan finns det naturligtvis alltid lärdomar som vi har dragit. Exempelvis om bussningen, att det blev jättelånga köer. Skyltningen kan alltid bli bättre. Större skyltar kanske, säger han.

Arrangörerna i Boden hoppas på 15 000 deltagare nästa år. Budgeten är beräknad så att 10 000 deltagare räcker för att få ekonomin att gå ihop.

Thomas Lindell nämner två saker som han ser som de största utmaningarna att klara av för att O-ringen 2013 ska bli ett lyckat arrangemang.

– Det är boende. Att människor hyr ut sina husvagnar och husbilar som kan ställas upp på campingen. Eller stugor och andra lägenheter. Och nästa sak är att människor nu ställer upp som funktionärer, för vi kommer att behöva många, många hundra funktionärer.

Men att Boden passar alldeles utmärkt som plats för tävlingarna tvivlar han inte på.

– Vi har utrymme. Vi kommer att ha campingen på Boden arena-området, alltså gamla helikopterfältet. Vi kommer dessutom att kunna erbjuda elplatser för första gången i O-ringens historia. Vi kommer att ha en fantastisk terräng. Det är inte så mycket undervegetation som det är härnere. Det är inte lika tätt, utan man kan springa fort, säger Thomas Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista