1 av 2
Allt färre kör båt alkoholpåverkade. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
2 av 2
Per Sundwall vid kustbevakningen i Luleå. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
Norrbotten

Minskad fylla till sjöss

1:42 min

Den skärpta sjöfyllerilagen har gett verkan. Kustbevakningen ser att allt fler undviker att dricka till sjöss.

Att ta en öl eller två och sedan köra båt blir allt ovanligare. För två år sedan skärptes sjöfyllerilagen, som nu har samma promillegränser som på land. 0,2 promille för sjöfylleri och 1,0 promille för grovt sjöfylleri.

Kustbevakningen får numera göra stickprovskontroller på alla båtar som går fortare än 15 knop eller är längre än 10 meter. Tidigare kunde de bara stoppa båtar slumpmässigt om de hade skäl att misstänka sjöfylleri.
– Generellt är folk mer medvetna om att den nya lagen gäller, och man vågar inte chansa längre. Det känns jättebra, folk sköter sig bra generellt, säger Per Sundwall vid kustbevakningen i Luleå.

Även ute på skärgårdskrogarna märker man att lagen har gett verkan. I många sällskap håller en person sig nykter för att kunna köra hem båten tryggt och säkert. Fler stannar också kvar ute i skärgården över natten just för att slippa köra hem när de har druckit.
Många båtägare märker också av de förändrade attityderna bland varandra.
– Det har minskat. Man hör bland vänner och bekanta att man är rädd att ta en öl, för kustbevakningen kan komma och ta stickprover, säger Karin Norberg, som har sin båt i Ettans Småbåtshamn i centrala Luleå.

Att fler respekterar lagen är uppenbart, men hos båtägarna går åsikterna isär när det kommer till själva promillehalten.
Alldeles för hårda gränser som tvingar folk att stanna hemma från skärgårdslivet, säger vissa. Några ser inte ens någon poäng i att ha kvar sin båt om man inte kan få ta en öl ute på sjön.
Men Karin Norberg, och många med henne, tycker att gränsen behövs.
– Jag tycker att man ska vara nykter på sjön. Så är det. Vi är nykter när vi kör bil, och vi ska vara nykter när vi kör båt.

Elina Perdahl

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista