1 av 3
Regnbågsflaggan vajar inne på Porsö Vårdcentral. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
2 av 3
Anna-Lena Zakari, verksamhetschef på Porsö Vårdcentral, framför HBT-certifikatet. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
3 av 3
Sophie Gunnarsson är arrangör till Norrbottens enda icke heternormativa klubb Make Out. Foto: Boel Engkvist, Sveriges Radio Norrbotten
Luleå

Fler HBT-certifieringar till hösten

2:22 min

Flera verksamheter i Luleå kommer att utbildas i homo-, bi- och transpersoners situation till hösten. Först ut är Porsöns Förskola och Luleå kommuns fritidsgårdar.

Det är RFSL, Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande, som håller i utbildningarna. Målet är att öka kunskapen kring homo-, bi- och transpersoners situation, och att förbättra personalens bemötande mot dessa personer.

Det har blivit ett öppnare klimat kring HBT-frågan i Norrbotten på senare år, men utbildningen behövs i allra högsta grad, enligt Sophie Gunnarsson på RFSL i Luleå.

- Man får ett annat synsätt på människor, och kanske ställer öppnare frågor. Att man inte tar för givet att människor är på ett speciellt sätt utifrån hur de ser ut eller vem de har med sig.

Först ut i höstens certifieringsomgång är personalen på Porsöns förskola och Luleå kommuns fritidsgårdar, och troligtvis även personalen på Hälsans Hus.

I nuläget är bara verksamheter i Luleå aktuella för certifieringen, men RFSL hoppas att man i framtiden ska kunna fortsätta arbetet i fler kommuner i länet, särskilt i de norra delarna.

- HBTQ-personer måste kunna känna att de vågar och vill stanna kvar i Norrbotten, och inte flyr direkt när man gått ut gymnasiet, utan att Norrbotten är en plats där man känner att "här kan jag också bo", säger Sophie Gunnarsson.

I nuläget är bara en enda verksamhet norr om Uppsala HBT-certifierad. Det är Porsöns vårdcentral i Luleå, som fick sitt certifikat för två år sedan.

Där har HBT-utbildningen lett till att man blivit mer kritisk mot normerna som finns i samhället, och det har förbättrat personalens bemötande gentemot patienterna.

- Vi är tryggare i det här förhållningssättet och kan också se att patienterna verkar mer öppna i sin sexuella läggning. Vi vet att en del har kommit till oss just för att vi har en HBT-certifiering. Vi är mer öppna för frågan, och är inte rädda för att beröra den, säger Anna-Lena Zakari, chef på Porsöns vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista