Gällivare

Gällivare går miste om 286 miljoner

1:16 min

Samverkansavtalet mellan Gällivare kommun och LKAB om Malmbergets samhällsomvandling har gått rätt till. Det menar kommunen i ett yttrande till förvaltningsrätten. Men villaägarnas riksförbund håller inte med utan menar att kommunen går miste om mycket pengar.

Ulf Stenberg som är chefsjurist i Villaägarnas riksförbund och tycker att kommunen har gått miste om mineralersättningen:

– 286 miljoner kronor hade kunnat användas till oerhört mycket som snöröjning, omsorg och skola. Jag kan inte se vilka skäl det finns att stärka LKAB:s kassa med dom här pengarna i stället, säger han.

Avtalet mellan Gällivare kommun och LKAB skrevs under i april i år. Det betyder att gruvbolaget köper marken och tekniken i det aktuella området i Malmberget för 430 miljoner kronor.

Men flera personer har överklagat avtalet till förvaltningsrätten.

Chefsjuristen Ulf Stenberg i Villaägarnas riksförbund tycker att det är märkligt att Gällivare kommun inte har krävt en mineralersättning som kunde ha gett 286 miljoner kronor extra i kommunens kassa.

Birgitta Larsson som är vice kommunalråd i Gällivare tycker annorlunda:

– Min kommentar till det är att det är hans tolkning. Vi anser att vi har gjort ett väldigt bra avtal. Vi säljer ju marken och då pratar man inte om mineralersättning. Vi får ju andra pengar, vi får ju 430 miljoner kronor som ersättning för kommunal teknik, plus att merkostnader kompenseras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista