1 av 2
Jean-Paul Pozzi. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
2 av 2
Cape East. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
Haparanda

Hotellet öppet trots branden

1:33 min

Släckningsarbetet är nu avslutat vid hotell- och konferensanläggningen Cape East i Haparanda.

Branden började i går kväll i en förrådsbyggnad som totalförstördes. Även restaurangbyggnadens kök förstördes medan restaurangen fick lättare rökskador.

Räddningstjänsten var på plats inom tjugo minuter och lyckades begränsa skadorna med resurser från både Sverige och Finland, berättar insatsledaren Ulf Klockare.

– Inriktingen var att skydda omkringliggande byggnader, med skylift och så, för att försvara restaurangdelen. Vilket jag från början trodde såg omöjligt ut på grund av vinden men jag måste säga att insatsen lyckades otroligt bra, säger han.

Ingen person kom till skada, och tack vare samarbetet med närliggande stationer och finska räddningstjänsten var ett tiotal brandbilar på plats inom kort tid.

Det som gäller nu är bevakning av området så att det inte elden flammar upp igen. Räddningstjänsten har lämnat platsen och hotellet har tagit över den bevakningen.

Men det övertända förrådet och köksdelen kunde inte räddas. Något som förstås kommer att påverka verksamheten säger Jean-Paul Pozzi, hotelldirektör på Cape East.

– Men just i dagsläget har vi inte hunnit få någon uppfattning om vad det kommer att innebära för oss. Försäkringsbolagets representant är på väg och i slutet på veckan vet vi mer.

Hotellet ska hålla öppet som vanligt, dock utan restaurangen.

Det var kökspersonal på Cape East som först upptäckte branden och efter det gick brandlarmet. Och av den personal som var på plats när det brann har alla reagerat olika berättar Jean-Paul Pozzi. Vissa ska ha blivit chockade och för att personalen ska få möjlighet att bearbeta sina upplevelser har ett personalmöte hållits och krisgruppen i Haparanda, Posom-gruppen, kallats in.

I morgon torsdag ska polisens tekniker ta sig till Haparanda för att börja med en teknisk undersökning av brandplatsen. Utgångspunkten är mordbrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista