1 av 3
Ingemar Ek hämtar bilen. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 3
Maria Nyström. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
3 av 3
Parkeringsansvarige Kid Larsson.
Luleå

Bilarna hämtades efter takraset

1:40 min

De som haft sina bilar i parkeringshuset under Kulturens hus i Luleå över natten på grund av gårdagens takras, fick lov att hämta dem under torsdagen efter lunch.

När bilägarna kom för att hämta sina fordon var de nedfallna takdelarna undanröjda, även om en del städning fortfarande pågick.

Maria Nyström hade åkt från Boden i går och ställt bilen i Luleå. Hon skulle handla i Luleå tillsammans med vänner, och när de kom tillbaka till parkeringshuset fick de inte komma in.

– Det hade hänt en kort stund före det att jag skulle hämta bilen, så det blev en mindre chock. Jag var tacksam att vi inte var härinne, att ingen människa kom till skada.

Bilarna som hämtades hade fått plåtskador och var täckta med gipsdamm efter takraset.

Kid Larsson är arbetsledare på tekniska förvaltningen i Luleå och parkeringsansvarig på kommunen. Han tror att parkeringshuset kan öppna igen ganska snart när röjningen och städningsarbetet blivit klart.

– Om allt går bra hoppas jag vi kan starta igen redan i morgon bitti.

Och att öppna resten av parkeringsdäcket ska inte vara någon fara även en bit av taket har rasat, menar han.

– Det är bara just på det stället vi har sådant där undertak. Det berodde på att stora scenen är alldeles ovanför, och att det inte skulle komma upp störande ljud och avgaser. Överallt annars är det bara betong. Så det finns ingen chans att det kan rasa någon annanstans.

Mikael Engström, som är tillförordnad fastighetschef på kommunen, berättar att det kommer att tas in en konsult sedan, som ska ta reda på varför taket rasade.

Ingen person ska ha skadats i gårdagens takras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista