1 av 5
Helén Wiklund Wårell sitter med en groda i handen som hon har hittat vid strandkanten. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 5
Amanda Lind med sönerna Arild och Nilas på besök i Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
3 av 5
Grodyngel i Lillträsket. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
4 av 5
Såhär liten kan en nyutvecklad groda vara. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
5 av 5
Vid Lillträsket i Luleå är bänkar och bord i gott skick. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
Luleå

Satsar på friluftsliv

1:39 min

Satsningen på friluftslivet har varit eftersatt i Luleå kommun, enligt fritidsförvaltningen. Därför har det anställts en friluftssamordnare som börjar jobba i höst.

Kommunen har märkt att intresset för att ta sig ut i naturen har ökat de senaste åren, med fler som frågar om till exempel vandring och paddling. Och i och med att Luleå får en friluftssamordnare hoppas fritidschefen Helén Wiklund-Wårell att det ska bli lättare att hitta ut i skog och mark.

Enligt Helén Wiklund-Wårell finns det många relativt okända men fina ställen för friluftsliv i Luleå kommun. Men ett problem är att grillplatser, vedbodar och raststugor ofta har skötts dåligt.

– I vissa fall har det kanske varit lite oklarheter om vem som egentligen ska sköta om vad och på vilket sätt. Historiskt har det också varit att det har varit utlagt ibland på byaföreningar eller privatpersoner, och de kanske inte längre finns i livet eller att föreningarna inte längre existerar. Och så har det farit mellan stolarna, säger hon.

Nu kommer jobbet för friluftssamordnaren att handla en hel del om underhåll. Men det handlar också om att ta fram information om vandringsleder, fiskevatten och annat som ska vara lätt att få tag i för den intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista