Nedskräpning på Sören Nilssons mark i Älvsbyn. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
Norrbotten

Markägare vill få talan i bärdebatt

1:26 min

Efter att Polaricas VD Tommy Innala medverkat i P4 Norrbotten har markägare i länet reagerat. En av dem är Sören Nilsson som känner sig förbisedd.

Sören Nilsson har sin mark i Vidsel och han menar att han aldrig har fått någon information från entreprenörer som tar hit bärplockare.

- Informationen finns inte. Jag har aldrig hört talas om den. De enda vi får kontakt med är bärplockarna och om vi säger till exempel "man får inte parkera här" så svarar de "ja, men det vet vi inte".

Sören Nilsson menar att han gärna har bärplockare på sina marker och att det är en del av allemansrätten, men efterlyser samarbetet med bärplockarföretagen.

- Det finns så fina kartor nu, så det är bara att gå direkt till markägaren och säga att nu ska vi vara på eran mark.

En anledning till att markägarna, i det här fallet Sören Nilsson, vill ha samarbete är för att kunna reda ut nedskräpningen och vem som har stått för den.

- Jag har haft åtta 200-litersäckar med skräp som är slängd på markerna här. Jag anmälde det till hälsövårdsnämnden och det måste varit folk därifrån som har tagit bort dem. Det är faktiskt markägaren som är ansvarig för nedskräpningen och om jag inte kan bevisa att det är någon annan - ja, då är det ju jag, säger Sören Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista