1 av 3
Medie- och kommunikationsvetenskapen får underkänt på fyra av fyra punkter i Högskoleverkets granskning. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
2 av 3
Robert Bergström, student på LTU, håller med om delar av HSV:s kritik. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
3 av 3
Prorektor Erik Höglund tar kritiken på allvar. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio
Luleå

Bottenbetyg för LTU-utbildning

1:37 min

Medie- och kommunikationsvetenskapen på LTU får underkänt på samtliga punkter i Högskoleverkets kvalitetsgranskning.

"Underlagen visar sammantaget på bristande måluppfyllelse för samtliga mål. Den samlade bedömningen är därför att utbildningen har bristande kvalitet." Så står det i Högskoleverkets kvalitetsgranskning av Medie- och kommunikationsvetenskapen som hålls på Luleå Tekniska Univeristets campus i Piteå.

– Kritiken är naturligtvis allvarlig, och vi måste jobba för att kunna åtgärda de här sakerna, så det är definitivt någonting vi tar på allvar, säger Erik Höglund, prorektor på LTU.

LTU har treåriga utbildningar i radio, tv och allmän journalistik, och halva studietiden består då av MKV, Medie- och Kommunikationsvetenskap. Man har nu drygt ett år på sig att åtgärda bristerna för att inte förlora sin examensrätt.

Kritiken gäller dels lärarna, och att de inte haft nog kompetens för att handleda studenterna i de teoretiska delarna av utbildningen. De lärare som disputerat har varit för få, så icke-behöriga lärare har fått gå in och undervisa på vissa kurser.

– Ibland märker man att de inte är fullt inne på MKV:n. Sen ser det ju inte bra ut på våra cv:n när vi kommer ut i arbetslivet, om vår utbildning kuggat, säger Robert Bergström som läser tv-produktion och börjar sista året till hösten.

Högskoleverkets kvalitetsgranskning av olika universitets- och högskoleutbildningar är ganska ny, så man har ännu inte hunnit granska alla utbildningar i landet.

Granskningen av medie- och kommunikationsvetenskapen blev klar i våras, så de som går på LTU:s utbildning nu hade inte tillgång till den när de sökte in. Om Robert Bergström hade fått reda på alla LTU:s brister när han sökte in, hade det spelat en stor roll i hans val av utbildning.

– Jag tror faktiskt det. Det är ju viktigt att man kan lita på sin utbildning, och att man får det man förväntar sig, säger Robert Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista