Frälsningsarméns sommargård i Norra Sunderbyn. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
Norrbotten

Sommarlovet oroar fattiga familjer

1:59 min

Att ha råd med ridläger eller fotbollsskola är idag ingen självklarhet. På Frälsningsarméns sommargård får alla barn plats, oavsett ekonomiska förutsättningar.

De senaste åren har barnfattigdomen i Norrbotten ökat, och allt fler barnfamiljer söker sig till Frälsningsarmén för att få hjälp med ekonomin. Just sommarloven är ofta extra tuffa för barnfamiljerna.

– Det är många ensamstående mammor och pappor, som är arbetslösa eller sjukskrivna, som upplever att sommarlovet är jobbigt för att man inte har ekonomiska resurser att göra något tillsammans med sina barn, säger Britt-Marie Alm, som jobbar i Frälsningsarmén i Luleå.

På Frälsningsarméns sommargård i Norra Sunderbyn utanför Luleå har man bedrivit kolloverksamhet i över 60 år, och många av barnen som varit här under somrarna har kommit från familjer med knappa ekonomiska resurser.

Just nu har man familjedagar i sommargården, dit man bjudit in de familjer man haft kontakt med under året.

– Det är särskilt barnen vi tänker på. Att de ska få ta del av någon aktivitet, och kunna komma tillbaka till skolan och berätta att de har gjort något roligt under sommarlovet, säger Alm.

Men trots allt fler hjälpsökande har det varit svårt att få familjerna att komma ut och ta del av verksamheterna. Britt-Marie Alm tror att det beror på att det kan kännas som ett stort steg, att faktiskt åka ut och träffa folk man inte känner och vara öppen med den situation man befinner sig i.

– Jag tror att det är en rädsla, att liksom bryta från det gamla vanliga.

Luleå kommun bedriver inte längre några egna sommarlovsaktiviteter. Man ger istället ekonomiskt stöd till olika föreningar som i sin tur anordnar sina sommarläger. Men många av de här aktiviteterna kostar pengar.

Genom socialförvaltningens försörjningsstöd får barnfamiljer mellan 40 och 500 kronor i månaden, beroende på barnets ålder, som ska gå till fritid och lek. Men det räcker oftast inte, upplever Britt-Marie Alm.

– Det verkar inte så. Det är svårt att få det att räcka till för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista