Rektorsbyggnaden vid Tornedalens folkhögskola efter branden. Foto: Roland Mäki/Räddningstjänsten.
Övertorneå

Unikt hus brann ned

1:30 min

Branden på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå inatt, förstörde skolans äldsta hus, den gamla rektorsbyggnaden, även kallad gammelgården.

Det var strax före ett på natten mot fredag som räddningstjänsten fick larmet, och brandmän från både finsk och svensk sida jobbade med släckningen.

Tomas Mörtberg är rektor på Tornedalens folkhögskola och blev inatt väckt av polisen som ringde och berättade att det brann på skolområdet. Han är förstås glad att ingen människa kommit till skada, men sörjer idag förlusten av ett unikt hus.

– Det här är ju kanske den byggnad vi månar mest om, det känns mer i själen och hjärtat när det gäller den här byggnaden, säger han.

Det var på gammelgården allting började för mer än hundra år sedan när folkhögskolan startade. Den den anrika byggnaden var också skyddad genom kulturmärkning. Så sent som 1999 helrenoverades huset tack vare att sönerna till skolans grundare donerade pengar till upprustningen.

Men trots nattens brand så kommer folkhögskolan att kunna starta och ta emot eleverna om tre veckor som planerat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista