1 av 3
Jan Blomkvist tog ett så kallat omprov av vattnet vid Möröns badplats. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
2 av 3
Flaskan innehåller omprovet från Möröns badplats. Mätaren därunder är en termometer. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
3 av 3
När provet är klart stoppas det ned i en sådan här kyllåda. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
Luleå

Bakterier i vattnet - badplats stängd

1:09 min

Möröns badplats är stängd på grund av otjänligt vatten. Prover visar att det finns påverkan av avföring i vattnet.

Under sommaren kontrolleras vattenkvaliteten- och temperaturen på badplatser runt om i Luleå. Efter ett prov och ett omprov har Luleå kommuns fritidsförvaltning i samråd med miljökontoret bestämt sig för att stänga Möröns badplats, eftersom båda prov visade på otjänligt vatten.

Jan Blomkvist på kommunens fritidsförvaltning menar att det kan finnas olika förklaringar till att vattnet är otjänligt.

– Det är snillen spekulerar i det här fallet. Jag har ingen aning. Det kan vara väldigt enkelt, att det är någon hund som har varit och bajsat i vattnet, eller en båt som har passerat och tömt tanken, säger han.

Skyltar har satts upp som avråder från bad. Nästa tisdag ska ytterligare ett prov tas, och badplatsen kommer att vara stängd fram till dess att prover visar att vattnet är tjänligt igen.

Alla de andra friluftsbaden i kommunen har godkända resultat. Och Jan Blomkvist på kommunens fritidsförvaltning menar att Luleå överlag har bra badvatten.

– Ja, det är ju Norrbotten. Det har blivit bättre och bättre. Jag tror att det har att göra med att avloppssytem och allt sådant där, tankar och trekammarbrunnar, har blivit bättre med åren. Och att fler och fler fritidshus, stugor och hus överhuvudtaget, är kopplade till modernare anläggningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista