Östen Lundberg, markägare i Piteå. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
Norrbotten

”Rånar markägarna på två miljarder”

1:36 min

Markägare Östen Lundberg vill ändra i allemansrätten. Bär som plockas ska vara markägarnas egendom och bärföretag tvingas då upprätta avtal med markägaren innan någonting kan plockas.

Nu är Lundberg inbjuden till ett dialogmöte med Naturvårdsverket för att diskutera frågan.

"All kommersiell versamhet, oavsett slag, på annans mark utan markägarens medgivande förbjuds och överträdelse medför straffansvar". Så vill Östen Lundberg att ett tillägg till allemansrätten ska låta. har drivit frågan hårt i flera år. Han fått till en ändring på Naturvårdsverkets hemsida som nu säger att det är "väldigt värdefullt att arrangören pratar med markägaren innan verksamheten startar". Skulle det gå steget längre och Lundbergs ändring går igenom helt skulle det bli en mycket stor förändring för bärföretagen, som då tvingas upprätta avtal med markägaren innan bär kan plockas.

- Kommersiella bärindustrin omsätter två miljarder per år. Det innebär att de rånar markägarna på två miljarder varje år. Det finns ingen annan näringsverksamhet i Sverige som tillåts på det sättet.

Nu är Östen inbjuden till ett dialogmöte med Naturvårdsverket som ska hållas den 15 september.

- Vi ska ta tag i det här, höra på vad som sägs och jobba med den här frågan, säger Nils Hallberg som är miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista