Foto: Scanpix.
Norrbotten

Virus låtsas vara polisen

1:15 min

Virusskaparna blir allt med påhittiga i sin kamp att lura till sig pengar och nu cirkulerar ett virus som låser datorn, ett meddelande kommer upp med ett påhittat brott och polisens logga i hörnet.

För att bekämpa till exempel bedrägerier på internet utökar Polisen i Norrbotten och rekryterar fler It-forensiker.

– Nu har det kanske blivit mer sofistikerat. Man skickar till exempel med logos från olika säkerhetsbolag eller i det här fallet Polisen. När det finns en myndighetslogo så väcker det kanske än mer rädsla eller oro. Men Polisen skickar aldrig ut meddelanden om att någon har begått brott via internet, säger Anders Danielsson, avdelningschef för brottsutredningar på Polisen i Norrbotten.

Polisen i Norrbotten har fått in en handfull anmälningar om detta på senare tid men mörkertalet räknas vara stort.

– Vi har en känsla av att alla de här brotten inte anmäls till oss. Utifrån det så har vi inga möjligheter att utreda. Men det är viktigt för oss att vi får kännedom om de här fallen så att vi också kan se mönster och utifrån det kunna handlägga det på ett bra sätt för att nå framgång, säger Anders Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista