1 av 2
Maria Kero på studenthälsan i Luleå. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
2 av 2
Elisabeth Johansson Hallin. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
Norrbotten

Studenter informeras om drinkar

1:28 min

Inför att de nya universitets-studenterna i länet snart börjar kan de läsa om de så kallade phösarnas favoritdrinkar på Luleå tekniska universitets hemsida.

Phösarna är studenter vars uppgift är att guida, stötta och finnas till för de nyblivna studenterna de första tolv dagarna av studietiden. Alltså som en typ av faddrar.

I två så kallade phösarbrev, som riktar sig till de nya studenterna, kan man hitta phösarnas kontaktuppgifter, läsa en kort beskrivning om dem och se vilka som är deras favoritdrinkar.

Något som Maria Kero, chef för studenthälsan vid LTU, har synpunkter på.

– Just i ett phösarbrev kan jag tycka att det är lite onödigt. Det kanske finns annan information som är viktigare för de nya studenterna än just vad som är favoritdrinken. Det kanske man kan spara ett sådant tillfälle, kan jag tycka, säger hon.

Men enligt Luleå studentkårs ordförande Elisabeth Johansson Hallin kommer kåren inte att göra något åt breven.

– Jag ser egentligen inte något större problem med det, men lite osmidigt är det. Och vi har kontaktat nolleperiodsgruppen och sagt att de ska föra det vidare till nästa års phösare att det här kan vara lite osmidigt och uppfattas på fel sätt.

Maria Kero vill i framtiden se en dialog med studentkåren om phösarbreven.

– Det är inte vi från LTU egentligen, utan studentkårerna som ytterst ansvarar för phösarbreven. Naturligtvis kommer vi säkert ha en dialog kring det här eftersom det kommit upp, och kanske hitta en lösning att vi rekommenderar att man kanske inte tar upp det i ett phösarbrev, eller att de gör det rättare sagt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista